De Nieuwe Hommel

LocatieArnhem
TypologieBuurthuis
Oppervlakte300 m2
Jaar2014
Statusgerealiseerd

Studio OxL heeft zich het afgelopen jaar ingezet om samen met de bewoners van Sint Marten Sonsbeekkwartier te Arnhem een buurthuis te vernieuwen. In dit co-creatie proces hebben de bewoners en gebruikers veel inspraak gehad omtrent indeling, faciliteiten en afwerking. Deze opgave is verwezenlijkt met veel mankracht en een beperkt budget. Naast een fijn gedetailleerde architectuur, streeft studio OxL naar het realiseren van maatschappelijke projecten doormiddel van een gebruikers gerichte aanpak. Deze multifunctionele accommodatie is samen met de bewoners van de buurt, Siza, RIBW, BIZ en Rijnstad gerealiseerd.

Studio OxL heeft samen met deze partijen het programma van eisen samengesteld, de plannen geconcretiseerd in een ontwerp en geholpen bij de subsidie aanvraag bij de overheid. Studio OxL vind zijn oorsprong in Arnhem en we zochten een pilot project om te testen hoe de samenleving van onderaf maakbaar kan zijn. De betrokkenheid bij dit plan komt voort uit de ambitie van het bureau om ‘bottum up’ processen uit eigen buurt te stimuleren en faciliteren. In het geval van de Hommel krijgt het gebouw uit de jaren 60 weer een vernieuwde betekenis in het dagelijks leven van de buurt. Wat ons betreft is dit een mooi middel waarmee buurtbewoners makkelijker zorg kunnen dragen voor elkaar