GROENE RIDDERKERK

LocatieRIDDERKERK
TypologieWoningen
Oppervlakte140 woningen
Jaar2014
Statusstudie

Mei Architecten was geselecteerd om, samen met Era Contour, een voorstel te doen voor het ontwerp van een kleine wijk in Ridderkerk. Studio OxL werd, samen met Anja Lubke, gevraagd om het ontwerpproces te ondersteunen.

Aan de hand van een vooropgezet stedenbouwkundig plan moesten er 140 betaalbare huur woningen worden ontworpen op bases van de bouwmethodiek van Era Contour.

Het programma bestond uit 45 rijtjes woningen waarvan 13 middel dure huur en 32 betaalbare huur. Daarnaast moest er een stedenbouwkundig blok worden ontworpen met 95 betaalbare huur appartementen en 23 gronde senioren woningen. De Insteek bestond uit een sober plan met extra aandacht voor de openbare ruimte rondom de woningen. In het midden van het stedelijk blok is daarom een park aangelegd met moestuinen. De overige openbare ruimte kan gebruikt worden voor speelplekken of ontmoetingsplaatsen. Zowel de woningen als

het appartementen blok zijn daarom uitgerust met betonnen zit voorzieningen tussen privé tuin en straat. Speciale aandacht is uitgegaan naar de herkenbaarheid van de ingangen van het appartementenblok. ‘s Avonds zullen deze blauw oplichten en als lichtbakens fungeren voor de openbare ruimte. Zo ontstaat er een herkenbare eenheid in het straatmeubilair en de architectuur in de wijk.