Schuurhuis

LocatieLeusden
TypologieWoonhuis
Oppervlakte190 m²
Jaar2019
StatusGerealiseerd

De aanleiding voor het Schuurhuis is de wens om een levensloopbestendige woning in het beekdal tussen Leusden en Amersfoort te realiseren. Uitgangspunt voor het ontwerp is een sober vormgegeven familiewoning met een interieurindeling dat aansluit bij landschappelijke kwaliteiten in de omgeving. Gebouwvorm en materialisatie moeten dit benadrukken.

De aanleiding voor het Schuurhuis is de wens om een levensloopbestendige woning in het beekdal tussen Leusden en Amersfoort te realiseren. Uitgangspunt voor het ontwerp is een sober vormgegeven familiewoning met een interieurindeling dat aansluit bij landschappelijke kwaliteiten in de omgeving. Gebouwvorm en materialisatie moeten dit benadrukken.

Kern van de opgave is een duurzaam huis waar plek is voor kinderen en kleinkinderen. Een open leefomgeving met geborgen plek voor verschillende gebruikers zonder ze af te sluiten van de buitenwereld. Het gebruik en de vorm van het huis moeten een minimale impact hebben op de omgeving, de natuur en het milieu. Middels een ruimtelijke interieur moet deze aspecten integraal onderdeel uitmaken van de dagelijkse woonbeleving.

Om de natuur tot diep in het hart van de begane grond te kunnen ervaren is een grote open leefruimte bedacht. Door deze leefruimte loopt een diagonale zichtlijn tussen twee buitenterassen. In het midden daarvan bevind zich een open keuken. Vanuit deze plek is de verscheidenheid in het landschap en het erf goed te ervaren. Op de bovenverdieping zijn de omsloten ruimtes gepositioneerd. Deze ruimtes zweven als grote volumes boven de open leefruimte. De twee verdiepingen staan met elkaar in contact middels een open gang, de open trap en vides. Om het gewicht van de bovenverdieping op te vangen werd, met de constructeur en de interieurbouwer, één integrale oplossing voor de constructie en keuken ontworpen. Zo blijft te leefruimte zo open mogelijk.

De vergrijzende duurzame houten geveldelen verwijzen naar de authentieke tabak- en hopschuren uit de omgeving. In combinatie met de grote gevelopeningen en de flauwe dakvorm schikt het huis zich als een schuur naast de boerderij van de buren. Het geheel oogt als een grote boeren hoeve op één omsloten erf in het open landschap van het beekdal tussen Leusden en Amersfoort.