Wighuis

LocatieAlmere
TypologieWoonhuis
Oppervlakte110
Jaar2019
statusIn uitvoering

Studio OxL bouwt een volledig kruislaaghouten bungalow in Almere. Stel je voor een huis volledig van hout met houten wanden, daken en vloeren. Een bijzondere bouwmethodiek wordt door Studio OxL geïntegreerd in de woonwens van de opdrachtgever én in het landschap van het enorme kavel.

Om een zo duurzaam mogelijk huis te ontwerpen wordt er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de natuur. Het Wighuis is bijvoorbeeld niet voorzien van gas of riolering en zal voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van de zon voor energie.
Het Wighuis bevindt zich in Buitenplaats Oosterwold, een lokatie in Almere waar in plaats van een riolering een helofyten vijver met tanks zorgt voor de filtering van grijs en zwart water. Wat rest is een vijver met gezuiverd water die bijdraagt aan het leefcomfort van de tuin, de veranda en de woonkamer.

Deze woning zal wellicht in meerdere fases gebouwd gaan worden. Dit wordt bepaalt door de financiële haalbaarheid zodat eventuele extra wensen op langer termijn alsnog worden gerealiseerd. Op die manier is het huis levensloopbestendig en aanpasbaar voor toekomstige behoeftes. De kinderen zijn de deur uit, het oude huis werd te groot. Met dit project ruilen de opdrachtgevers hun leefruimte binnen in voor een leefomgeving buiten.