WIGHUIS in uitvoering

LocatieAlmere
TypologieWoonhuis
Oppervlakte110
Jaar2019
StatusIn uitvoering

Studio OxL bouwt een volledig kruislaaghouten bungalow in Almere. Stel je voor een huis volledig van hout met houten wanden, daken en vloeren. Een bijzondere bouwmethodiek wordt door Studio OxL geïntegreerd in de woonwens van de opdrachtgever in het landschap van het kavel.

Het Wighuis bevindt zich in Buitenplaats Oosterwold, een woonwijk met vrijstaande zelfbouw huizen in Almere waar veel buitenruimte wordt gecombineerd met stadslandbouw.

De kinderen zijn de deur uit en het oude huis werd te groot. Met dit project ruilen de opdrachtgevers hun grote hoeveelheid binnenruimte van hun oude woning in voor meer leefomgeving buiten. De plattegrond van Het Wighuis sluit daarom op verschillende buitenruimte aan, is voor een groot gedeelte open en kan met schuifdeuren alsnog worden opgedeeld in een aantal aparte kamers.

Om een duurzaam huis te ontwerpen wordt er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen. Het Wighuis is door Lithouse gebouwd in kruislaagshout, heeft geen gas- of een rioleringaansluiting en heeft een helofytenfilter met tanks die zorgen voor de filtering van regen- en toiletwater. Zo wordt gebruikt water opgevangen en via de filters direct terug geleidt naar de natuur.  Naast dat het kruislaagshout voordelig is voor de opslag van CO2-opslag, maakt het Wighuis voor een gedeelte gebruik van de zon voor de energieopwekking en extra schaduwwerking. Het terras van de woning ligt met een schuine zijde op het zuiden. Deze terraslijn loopt parallel aan de grote glazen pui van de woonkamer. Hierdoor lopen terras en gevel door onder de rechte daklijn waardoor er een veranda ontstaat die in de zomer schaduw genereerd op het terras en in de woonruimte. Deze passieve energiemaatregel voorkomt extra opwarming achter het grote glasoppervlak en voorziet de woning van een schaduw- en zonneterras. 

Door de aandacht voor de overgangen tussen de binnenruimtes en de groene buitenruimte met een tuin door Sebastiani, voelt het voor de opdrachtgever aan alsof ze permanent op vakantie zijn.